W tym artykule, na wstępnie, powezmę jedno założenie, że osoba czytająca tekst uczestniczy lub uczestniczyła w kursie rysunku i ma opanowane podstawy perspektywy, światłocienia itd. Nie będę więc zajmował się tu sprawami związanymi z techniką rysunkową, bo i w czasie plenerów nie jest to najistotniejszy czynnik. Przed wyjściem należy odpowiednio zaplanować temat i miejsce. Jeżeli idziesz sam i jest to Twój pierwszy raz, nie wybieraj tematów ulicznych w centrum miasta. Aby tam działać, należy mieć doświadczenie, być pewnym siebie i posiadać umiejętność „odcięcia” się od miejskiego zgiełku. Na początek więc lepiej jest wybrać temat parkowy z elementami nieskomplikowanej architektury. Takie miejsce, gdzie nie spotkasz wielu obserwatorów i „domorosłych” krytyków. Warto sprawdzić, jaka będzie pogoda. Najlepszą temperaturą jest ok. 20 st. i słoneczne bezchmurne niebo dla dobrego oświetlenia sceny. Takie warunki występują oczywiście głównie w maju, czerwcu, końcówce sierpnia, wrześniu i początku listopada. Nie warto wychodzić, gry temperatura jest niższa niż 16 st. – może być ci zimno w palce rąk przy dłuższym plenerze. Zabierz ze sobą rybackie krzesełko, im lżejsze, tym lepiej. Dobrze gdyby można je było schować do teczki rysunkowej. Nieodłącznym elementem będzie lekka deska z twardej płyty pilśniowej i klipsy rysunkowe. Warto wziąć ze sobą kilka sztuk papieru — więcej niż potrzeba.
Jak zacząć ? – Odpowiedz jest tak prosta, że aż trudna. Po prostu usiądź i narysuj swój kadr, tak jak umiesz. Nie staraj się wykonać rysunku swojego życia, jest mało prawdopodobne, że pierwszy raz w warunkach polowych zadziałasz na 150% swoich możliwości! Warto jest natomiast zacząć od zestawu uczciwych i wypracowanych szkiców kompozycyjnych. Postaraj się ten sam obiekt (np. architektura) wykadrować na 4 różne sposoby. Poświęć temu dużo czasu i nie traktuj jako „mniej ważny etap” swojej pracy. W rzeczywistości jest najważniejszy. Nawet gdybyś nie zdążył wykonać podstawowej pracy – najwięcej nauczysz się, szkicując przestrzeń i bacznie ją obserwując.